Informacije

 

Vlasnik: dr Ljiljana Todorović

              specijalista pedijatrije

 

Adresa: Njegoševa 5D, Banja Luka


Telefon: +387 51 315 002


Email: info@pedijatrijabambi.com

 

Radno vrijeme:

radnim danima: 08-13h i 17-20h.

subotom: 08-13h.

 

Zakazivanje pregleda:

radnim danima: 08-20h.

Ordiniraju

 

dr Dubravka Todorović

specijalista pedijatrije

 

dr Ljiljana Todorović

specijalista pedijatrije

 

Asist. mr sc. med. dr Tatjana Milivojac

specijalista pedijatrije

 

Prim. dr Aleksandar Gajić

specijalista ortopedije i baromedicine

 

 

Karijes flašice

 

     Karijes je jedna od najčešćih bolesti ljudi, čije je glavno obilježje lokalizovano razaranje mineralizovanog tkiva. Karijes zahvata čvrsto zubno tkivo, kada dolazi do njegovog propadanja i ono postaje mekše, poroznije i između ostalog  gubi boju. Karijes počinje na površini zuba procesom demineralizacije cakline, nakon čega dolazi do enzimske lize organskih struktura i postupno do stvaranja kavitacija ili urušavanje cakline. U najvećem broju slučajeva, karijes se razvija na površinama pokrivenim zubnim plakom, gdje dolazi, zbog hrapavosti površine do lakšeg lijepljenja hrane i razvoja bakterija uzročnika karijesa. Za nastanak karijesa su potrebna sljedeća tri faktora: bakterije, zub i hrana.

 

 

Jedan od najčešćih uzroka karijesa mliječnih zuba u dječijem dobu jeste cirkularni karijes ili karijes flašice. To je posebni oblik karijesnog procesa na prednjim mliječnim zubima. Lokalizacija ovog oblika karijesa jeste u predjelu zubnog vrata. Javlja se približno u oko 5% male djece. Šećer u bilo kojem    obliku je najpogodnije tlo za rast i razmnožavanje bakterija. Cirkularni karijes se dovodi u vezu sa prekomjernim cuclanjem flašice sa sokovima,  zaslađenim čajem prije spavanja ili u toku noći.
 
Terapija cirkularnog karijesa je dosta složena i dugotrajna, tako da se mora prvenstveno raditi na prevenciji. U prevenciju moraju biti uključeni kako stomatolozi, tako i pedijatri, koji se uglavnom i prvi susreću sa ovim oboljenjem. U toku redovnih savjetovališta,pedijatri moraju uputiti roditelje u redovno i pravilno održavanje oralne higijene, mijenjanje loših navika i upućivanje u pravilan režim ishrane.
Treba naglasiti da je velika zabluda da mliječne zube ne treba liječiti, jer će ionako ispasti. Valja roditelje uputiti da mliječni zubi, iako su kratkotrajni, imaju višestruku ulogu. Oni čuvaju mjesto za trajne zube, omogućuju normalan rast i razvoj vilice, te dobro žvakanje. Osim toga, mliječni zubi učestvuju u stvaranju mnogih glasova, omogućavaju jasan govor, a imaju i estetsku ulogu u psihičkom razvoju djeteta.
Samo čist zub jeste zdrav zub, tako da je zdravlje djetetovih zuba u najosjetljivijim godinama života briga i odgovornost roditelja, na šta im treba ukazati  prvenstveno pedijatar  prilikom prve posjete  u redovnom savjetovalištu.