Informacije

 

Vlasnik: dr Ljiljana Todorović

              specijalista pedijatrije

 

Adresa: Njegoševa 5D, Banja Luka


Telefon: +387 51 315 002


Email: info@pedijatrijabambi.com

 

Radno vrijeme:

radnim danima: 08-13h i 17-20h.

subotom: 08-13h.

 

Zakazivanje pregleda:

radnim danima: 08-20h.

Ordiniraju

 

dr Dubravka Todorović

specijalista pedijatrije

 

dr Ljiljana Todorović

specijalista pedijatrije

 

Asist. mr sc. med. dr Tatjana Milivojac

specijalista pedijatrije

 

Prim. dr Aleksandar Gajić

specijalista ortopedije i baromedicine

 

 

Grčići kod beba

 

Kada stomačić boli

 

      Kako samo ime kaže, trimenonske kolike su karakteristika prva tri mjeseca života bebe. Najčešće se javljaju nakon petnaestog dana života, a nekad i ranije. Zadaju mnogo brige roditeljima, a u pozadini je zapravo fiziološki proces, koji je karakteristika normalnog rasta i razvoja djeteta.

 

Uzrok nije u potpunosti razjašnjen, ali se pretpostavlja da se radi o prilagođavanju probavnog trakta djeteta na varenje hrane. Intenzitet simptoma pojačava i količina progutanog vazduha, kod bebica koje halapljivo sisaju.

 

Različitih su karakteristika kod pojedinih beba. Kod nekih su sasvim diskretno izraženi, pa ih roditelji ni ne primijete, a kod drugih mogu da budu razlog roditeljima da traže ljekarsku pomoć, misleći da im je dijete ozbiljno bolesno. U najvećem broju slučajeva  pojavljuju se periodično, češće se javljaju u večernjim satima, karakterišu se neutješnim plačem djeteta, savijanjem nožica na stomačić i obično se dijete smiri nakon što ima stolicu.

 

Roditeljima se savjetuje da bebicu nakon obroka drže na svojim grudima, u uspravnom položaju, da bi dijete podrigivanjem barem djelimično izbacilo progutani vazduh. Pomoći može i nježno, kružno masiranje bebinog trbuha, u smjeru kretanja kazaljke na satu.

 

Danas na tržištu imamo veliku ponudu raznih čajeva, kapi i sirupa koje obećavaju brzo otklanjanje tegoba. Takvi preparati više mogu da škode, nego da pomognu djetetu. Čajevi se ne savjetuju, jer je bebin probavni trakt prilagođen varenju majčinog mlijeka, tako da čaj samo zauzima mjesto mlijeku, koje je neophodno bebi za njen pravilan rast i razvoj. Preparati u obliku kapi (simetikon) i sirupa (na bazi sode bikarbone i komorača), nekim bebama pomognu, a nekim ne. Slična je situacija i sa adaptiranim mliječnim formulama sa oznakom AC (anti-colic), koje i neki pedijatri savjetuju bebama na vještačkoj ishrani kad imaju jako izražene grčiće.

 

Dobronamjerni savjet majke koja je sa svojim djetetom uspješno prebrodila i ovaj, kao i mnoge druge problemčiće koji prate odrastanje djeteta, jeste: ne paničite, ne dajte vašoj bebi ništa osim dojke ili adaptirane mliječne formule, okružite je sa puno ljubavi i pažnje, jer je to ono što će joj najviše pomoći.